Vad är näring?
Mat med alla dess innehåll är livsviktiga för att våra kroppar ska fungera. Som många kan räkna ut hade vi inte överlevt särskilt länge om vi hade haft massor av stora brister på näringen i våra dagliga intag av föda.
Så vad är egentligen näring? Vad gör maten för nytta?
Den mat vi stoppar i oss tar kroppens celler upp för att orka kunna fortsätta med sitt arbete. Näringsämnena blir då livsviktiga för att kroppen ska kunna fungera som den ska.
En kvinna behöver få i sig cirka 2000 kalorier om dagen och mannen behöver få i sig omkring 2700 kalorier. Enligt Världshälsoorganisationens rekommendationer bör högst 30 procent av dessa kalorier utgöras av fett, 10- 15 procent av protein och högst 55 procent av kolhydrater.
I detta inlägg kommer fett att redovisas. Senare tillkommer kolhydrater, protein samt vitaminer, mineraler och fibrer.
Fett
Det finns tre sorters fett i den dagliga kosten, alltså mättat, enkelomättat och fleromättat. De mättade fettet finns i de allra flesta fall i mörkt kött och mejeriprodukter. Genom ett stort intag av detta slags fett ökar risken för hjärtsjukdomar. Alltså är det nödvändigt att dra ner det mättade fettet. 10 procent av det dagliga fettintaget ska bestå av mättat fett.
Det enkelomättade fettet finns främst i olivolja, jordnötsolja och rapsolja. Istället för mättat fett, kan enkelomättat fett hjälpa kroppen att inte få hjärtsjukdomar. De som äter enkelomättat fett utsätts också lägre risk för att drabbas av både bröst- och tarmcanter. Även detta fett ska stå för 10 procent av det dagliga intaget.
Till sist kommer det fleromättade fettet som ska stå för 10 procent av det dagliga fettintaget. Kolesterolhalten i blodet sjunker om man äter fleromättade fetter. Majsolja, solrosolja och rapsolja innehåller höga halter av detta slags fett.
Källor:
Christenson, I., Sundling I- M., (2000). Näringslära. Stockholm: Liber AB.
Tomany, S., (2003). Den stora vegetariska kokboken. Trångsund: Läsförlaget AB.
Wills, J., (1997). Vegetariskt? Ja!. Wahlströms Bokförlag AB.
