Kostcirkeln

Den vanliga matcirkeln består utav alla livsmedel inklusive kött, fågel och fisk. Här är alla delar:

Frukterna och bären innehåller stora mängder vitamin c, kalium, fibrer och folat. Frukt har dessutom en hög näringstäthet vilket betyder att frukten innehåller mycket näring i förhållande till energiinnehållet.

Potatis och rotfrukter är viktigare än vad man många gånger kan tro. Både potatis och rotfrukter innehåller fibrer, mineraler samt vitaminer som alla är viktiga för kroppens behov.

Grönsakerna på tallriken innehåller fibrer, vitamin c, folat och karoten. Grönsakerna är lika nyttiga råa som kokta. I gruppen pasta, ris, flingor osv finns det B- vitaminer, fibrer och mineraler att hämta.

Mjölkprodukter innehåller mestadels kalcium men även protein, vitaminer och mineralämnen som vitamin B12. Kalcium är bra för skelettet och hjälper kroppen att bli stark. När man väljer mjölk som innehåller en lägre procent fett, får man dessutom i sig A- och D- vitamin.

Matfettet innehåller de olika sorters fetterna, nämligen fleromättat, mättat och omättat fett. Det är inte negativt att äta fett, snarare tvärt om. Fetterna innehåller höga halter av A-, D- och E- vitaminer. Rapsoljan innehåller dessutom Omega 3.

Den sista gruppen är kött, fisk, ägg och fågel. Det är denna gruppen som är väldigt viktig att ersätta när man väljer att bli vegetarian. Det är här man får i sig nyttigheter som annars inte får i maten. Proteinhalten är hög i köttet och i fisken är också Omega 3- halten hög. Dessutom stimulerar köttprodukterna kroppens upptagande av järn.

 

Det är alltid, oavsett kost, viktigt att försöka få med alla dessa sju delar för att få i sig mycket näring som möjligt. Som vegetarian behöver man i synnerhet ersätta den protein som går bort när man väljer bort kött, fisk och fågel. Vegetabiliska livsmedel såsom ärter, nötter, bönor och linser innehåller höga halter av olika protein. Sojabönor innehåller också protein som kan överensstämma med människokroppens behov. När man utesluter köttet är det bra att öka intaget av grönsaker och frukter eftersom de ger så god näringstillförsel.

Källor:

http://www.slv.se/upload/bilder/mat/kostrad/matcirkel.jpg

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Matcirkeln/

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Vuxna/Frukt-och-gront-/

Christenson & Sundling, 2006, Näringslära, Liber AB, Elanders Ungern



Kommentarer
Anna

Jag testade denna rätten och älskade den! underbart god och jag rekommenderar den verkligen.

2012-04-09 @ 19:36:47
Anonym

Vad gör jag om jag som vegeterian är allergisk mot balgväxter? Hur ska jag då få i mig protein?

2012-04-11 @ 23:04:23
Michelle

Fail på Anna där...



Jag hade velat ha lite mer tips om hur man som vegeterian kan byta ut olika saker från "vanlig" kost för att göra det lättare för sig. Vad kan man göra när man är t.ex. i skolan för att få i sig allt vad man behöver under dagen?

2012-04-11 @ 23:29:32
URL: http://michellesvantesson.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0