FALAFEL MED PITABRÖD
Ingredienser
2 ½ dl kokta kikärter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl klippt persilja
2 msk vetemjöl
2 krm salt
2 krm spiskummin
1 krm svartpeppar
1 krm bakpulver
Till stekning
1 msk matolja
Tillbehör
Pitabröd med grönsaker
Yoghurtdressing
Yoghurtdressing
Blanda:
1 dl yoghurt naturell (gärna mild)
1 pressad vitlöksklyfta (efter smak)
1 krm salt
Tillagning
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör allt till en jämn massa. Forma små, lite platta falafelbullar. Lägg dem på en skärbräda. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek falafelbullarna på hög värme, 2- 3 minuter på varje sida.
Omdöme
Färdiglagad falafel som man köper i affären brukar vara smaklös och tråkig och då tror man att hemmagjorda smakar ungefär desamma. Det kan jag absolut inte hålla med om. Dessa är enkla att laga och smakar gudomligt. Alla som jag har lagat denna rätt med tycker väldigt mycket om den. Dock kan jag tillägga att det är viktigt att man inte har för mycket matolja på stekpannan då falaflarna riskerar att bli mjuka och kletiga. Dock är det viktigt att ha olja där eftersom de suger upp en stor del av den.
Ströbröd är att rekommendera för att falafeln ska få en fin yta. Detta strör du på innan du lägger dem på stekpannan.
Denna rätt hittade jag på Arvidsson, K., Hedelin, A., Olofsson, M. & Sjöholm, E. (2006). Hem- och konsumentkunskap. Malmö: Interskol.

Ingredienser (2 personer)
2 ½ dl kokta kikärter
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl klippt persilja
2 msk vetemjöl
2 krm salt
2 krm spiskummin
1 krm mald koriander
1 krm svartpeppar
1 krm bakpulver
Till stekning
1 msk matolja
Tillbehör
Pitabröd med grönsaker
Yoghurtdressing
Yoghurtdressing
Blanda:
1 dl yoghurt naturell (gärna mild)
1 pressad vitlöksklyfta (efter smak)
1 krm salt
Tillagning
Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör allt till en jämn massa. Forma små, lite platta falafelbullar. Lägg dem på en skärbräda. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek falafelbullarna på hög värme, 2- 3 minuter på varje sida.
Omdöme
Färdiglagad falafel som man köper i affären brukar vara smaklös och tråkig och då tror man att hemmagjorda smakar ungefär desamma. Det kan jag absolut inte hålla med om. Dessa är enkla att laga och smakar gudomligt. Alla som jag har lagat denna rätt med tycker väldigt mycket om den. Dock kan jag tillägga att det är viktigt att man inte har för mycket matolja på stekpannan då falaflarna riskerar att bli mjuka och kletiga. Dock är det viktigt att ha olja där eftersom de suger upp en stor del av den.
Ströbröd är att rekommendera för att falafeln ska få en fin yta. Detta strör du på innan du lägger dem på stekpannan.
En mycket nyttig maträtt som är full av β-Karoten.
Denna rätt hittade jag på Arvidsson, K., Hedelin, A., Olofsson, M. & Sjöholm, E. (2006). Hem- och konsumentkunskap. Malmö: Interskol.
Näringsvärde (per person):
Energi 569 kcal
Protein 24 g
Fett 4,5 g
Kolhydrater 98,8 g
Fibrer 14,5 g
β-Karoten 1831 µg
Vitamin C 66 mg
Vitamin K 17 µg
Folat 163 mg
Fosfor 275 mg
Kalcium 256 mg
Kalium 955 mg
Magnesium 84 mg
Natrium 307,5 mg
Selen 26,8 µg

Kommentarer
Trackback