Protein och kolhydraters betydelse
Protein
Protein hjälper till att bygga upp och reparera vår kroppsvävnad. Varje dag borde människan få i sig 10- 15 procent protein. Dock får köttätare i sig mycket mer än så. Så länge man äter en varierad kost som vegetarian är risken för att få i sig för lite protein låg.
Skillnaden på animaliskt protein och vegetabiliskt protein är att animaliskt protein innehåller alla åtta viktiga essentiella aminosyror i ett enda paket medan det vegetabiliska bara innehåller ett fåtal per livsmedel. Det är dock inget problem för en vegetarian eftersom denne kan kombinera olika produkter för att få i sig alla proteiner. Till exempel kan en kikärtssallad med sesamfrön bli en perfekt kombination.
Några bra proteinkällor är nötter, frön, gröna bladgrönsaker, böner av alla slag samt pasta.
Kolhydrater
De komplexa kolhydraterna finns i oraffinerade, vegetabiliska livsmedel. Frukter och grönsaker i alla dess former fungerar galant för att få i sig nyttiga kolhydrater. Även bröd, vete, ris, majs och potatis innehåller komplexa kolhydrater. Alla sorters baljväxter såsom böner och linser är magra och innehåller också höga halter av protein.
De sockerhaltiga kolhydraterna som inte bör ätas i lika stor utsträckning per dag är till exempel socker och sirap. Istället för att äta detta som varken innehåller fibrer eller vitaminer, bör man äta frukt som faktiskt innehåller mycket vitaminer och näringsämnen. Det enkla fettet ska stå för 10 procent av det dagliga kolhydratintaget. Resten skall komma ifrån de komplexa kolhydraterna.
Källor:
Wills, J., (1997). Vegetariskt? Ja!. Wahlströms Bokförlag AB.
Tomany, S., (2003). Den stora vegetariska kokboken. Trångsund: Läsförlaget AB.
