Olika sorters vegetarianer

De som äter kött tror att vegetarianer endast är just ”vegetarianer” utan att de egentligen vet vad som ingår och vad som utesluts ur kosten. De vanligaste vegetarianerna, alltså lakto- ovo- vegetarianer och laktovegetarianer äter inte fisk eller kyckling även om de flesta människor har den uppfattningen. Eftersom det uppstår en del förvirring kring ordet ”vegetarian” ber jag er att läsa dessa förklaringarna av den ”konstiga” kosten:
Lakto- ovo- vegetarian= När man utesluter allt kött såsom gris, ko, fisk och kyckling. Man äter alltså inget kött alls. Dock äter/ dricker man mejeriprodukter (=lakto) och äter ägg (=ovo).
Laktovegetarian= Utesluter allt kött och även ägg. Förutom mat från växtriket äter denna person mejeriprodukter.
Vegan= Man äter varken kött, fisk eller fågel. Man dricker inte mjölk, äter inte andra mejeriprodukter såsom ost och man äter inte ägg. En del äter honung, andra inte. Många veganer tar också det steg som de flesta vegetarianer inte gör. De bär nämligen varken päls eller skinn. De undviker kosmetika och andra produkter som har testats på djur.
Frukterian= Då går man ännu ett steg längre än att bara vara vegan. Denna sort är ganska sällsynt men det finns människor i världen som äter denna kosten. Kosten består mestadels utav frukt, bär, nötter och frön.
Makrobiotisk vegetarianism= Man är vegetarian för den största delen av tiden men äter fisk ibland. Basen i denna kost är kokt säd och kokta grönsaker.
Semi- vegetarian= Ibland när man övergår till att bli en vegetarian (vilket ofta tar en ganska lång tid) drar man ner på köttätandet periodvis. Då kan man kalla sig för semi- vegetarian. Alltså äter man lite kött ibland men har en vegetarisk kost som grund. Många som anser sig vara vegetarianer är egentligen semi- vegetarianer eftersom de ibland äter fisk eller kyckling.
Källor:
Willis, J., (1997). Vegetariskt? Ja!. Wahlströms Bokförlag AB.
Karlsson, P. C., (2006). Pillans vegankokbok. Orsa: Energica Förlag AB.
De som äter kött tror att vegetarianer endast är just ”vegetarianer” utan att de egentligen vet vad som ingår och vad som utesluts ur kosten. De vanligaste vegetarianerna, alltså lakto- ovo- vegetarianer och laktovegetarianer äter inte fisk eller kyckling även om de flesta människor har den uppfattningen. Eftersom det uppstår en del förvirring kring ordet ”vegetarian” ber jag er att läsa dessa förklaringarna av denna ”konstiga” och "förvirrande" kost:

Lakto- ovo- vegetarian= När man utesluter allt kött såsom gris, ko, fisk och kyckling. Man äter alltså inget kött alls. Dock äter/ dricker man mejeriprodukter (=lakto) och äter ägg (=ovo).

Laktovegetarian= Utesluter allt kött och även ägg. Förutom mat från växtriket äter denna person mejeriprodukter.

Vegan= Man äter varken kött, fisk eller fågel. Man dricker inte mjölk, äter inte andra mejeriprodukter såsom ost och man äter inte ägg. En del äter honung, andra inte. Många veganer tar också det steg som de flesta vegetarianer inte gör. De bär nämligen varken päls eller skinn. De undviker kosmetika och andra produkter som har testats på djur.

Frukterian= Då går man ännu ett steg längre än att bara vara vegan. Denna sort är ganska sällsynt men det finns människor i världen som äter denna kosten. Kosten består mestadels utav frukt, bär, nötter och frön.

Makrobiotisk vegetarianism= Man är vegetarian för den största delen av tiden men äter fisk ibland. Basen i denna kost är kokt säd och kokta grönsaker.

Semi- vegetarian= Ibland när man övergår till att bli en vegetarian (vilket ofta tar en ganska lång tid) drar man ner på köttätandet periodvis. Då kan man kalla sig för semi- vegetarian. Alltså äter man lite kött ibland men har en vegetarisk kost som grund. Många som anser sig vara vegetarianer är egentligen semi- vegetarianer eftersom de ibland äter fisk eller kyckling.
Källor:
Wills, J., (1997). Vegetariskt? Ja!. Wahlströms Bokförlag AB.
Karlsson, P. C., (2006). Pillans vegankokbok. Orsa: Energica Förlag AB.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0