Vegetarisk lasagne

 

Jag hittade ett recept på (http://www.kokaihop.se/recept/vegetarisk-lasagne-4) som verkade väldigt intressant. Det slutade med att jag lagade rätten och här är den:

Ingredienser (4 portioner)

2 st morötter

2 st squash

1 st gul lök alt. En halv purjolök

1 st vitlöksklyfta (efter smak)

½ st röd chilifrukt (efter smak)

1 msk olja

1 burk krossade tomater

2 dl kokbar lätt creme fraiche

½ tsk socker

½ tsk svartpeppar (efter smak)

1 nypa blad från basilika (efter smak)

250 g frusen bladspenat, tinad

150 g fetaost

9 st lasagneplattor

100 g riven ost

 

Tillagning

Skala och skär morötterna och squashen i halvmånar. Hacka löken, vitlöken och chilin. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna i ca 5 min. Tillsätt squashen, tomaterna, creme fraiche och alla kryddor utom basilikan. Ta inte i för mycket chili eller peppar på en gång om du är osäker. Smaka av efterhand och justera framförallt chilimängden allteftersom. Om du vill kan du tillsätta lite salt men tänk på att fetaosten är salt så ta inte för mycket. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt basilika.

Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och till sist den rivna osten.

Grädda i en 225 graders ugn i cirka 30 minuter.

 

Omdöme

Det var ett recept som intresserade mig mycket eftersom den innehöll många råvaror som jag starkt tycker om. Receptet handlade om en lasagne som innehöll bland annat morötter, squash, chili, bladspenat och fetaost.

Detta recept tog ganska lång tid men var samtidigt inte alls svår att tillaga. Jag skulle kunna säga att detta är en perfekt rätt att tillaga om man ska bjuda hem gäster. Lasagnen är en klassisker och med denna varianten kommer vännerna att bli glatt överraskade.

 

Näringsinnehåll (per portion):

Energi 337 kcal

Protein 14,7 g

Fett 14,6 g

Kolhydrater 33,5 g

β-Karoten 3 757 µg

Kalium 1 097 mg

Fosfor 293 mg

Kalcium 432 mg

Fibrer 5 g

Natrium 653,5 mg

Magnesium 88,5 mg

Folat 44,3 µg

Vitamin C 32,5 mg

Retionol 47 µg

Järn 0,88 mg

Vegetarisk Korv Stroganoff


Ingredienser

150 g vegetarisk bacon (Hälsans kök: á la Bacon)

1 st morot

1 st gul lök

2 dl matlagningsgrädde (15%)

2- 3 msk tomatpuré

½ röd paprika

salt

svartpeppar

dragon

olja att steka i

Tillbehör

vanligt ris alt. fullkornsris

sallad

 

Tillagning

Hacka lök, morot, paprika och bryn dessa tillsammans med den vegetariska baconen i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré. Späd med matlagningsgrädde och låt grytan koka upp under omrörning. Krydda med salt, svartpeppar och dragon efter behov. Servera sedan med ris och grönsallad.

Omdöme

Detta är ett recept som jag många gånger har lagat. Anledningen till att jag hittade på en egen version var för att jag hade tyckt så mycket om den originella varianten. Jag ville inte sluta äta rätten bara för att jag hade slutat äta kött.

Ännu en gång blev jag nöjd med min vegetariska variant. Jag använder mig alltid av Hälsans Köks ”á la Bacon” på grund av den starka smaken. Vegetariska qournalternativ brukar vara ganska smaklösa men detta smakar verkligen mycket. Helt klart ett tips!

När jag räknade ihop alla ingrediensers värde blev resultatet:

 

Vegetarisk Korv Stroganoff (2 personer):

964 kcal

37,4 g protein

75,5 g kolhydrater

51,6 g fett

591 retinolekvalenter

778 mg kalium

498 mg kalcium

562 mg natrium

3 868 µg β-Karoten

250 µg retinol

160 mg fosfor

100 mg Vitamin C

69 µg jod

4,5 g kostfiber

 

Den ingrediens som innehöll mest fett var matlagningsgrädden. För att minska på fettet kan man naturligtvis byta ut den mot en lätt- produkt. Samma gäller riset som jag använde. För att det ska innehålla till exempel mer magnesium går det mycket bra att byta ut det vanliga mot fullkornsris.

Många av dess ingredienser kan man byta ut mot andra. Många av de rotfrukter som finns i kylskåpet kan läggas i maträtten. Det är helt enkelt ett enkelt recept att tillaga.

Hasselnötsbiffar med rotfrukts- och klyftpotatisblandning



Ingredienser:
2 dl rotselleri
2 dl lök
2 dl malda hasselnötter (andra sorters nötter fungerar också)
1 dl zucchini
2 ägg
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
0,5 tsk peppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader. När den är uppvärmd, sätt in rotfruktsblandningen i mitten av ugnen.
Finhacka löken och riv rotsellerin grovt, fräs dessa i olivolja. Blanda sedan alla ingredienser tillsammans och forma dem till biffar. Stek dem i olivolja i några minuter per sida.
Portioner:
3- 4 personer
Omdöme:
Smeten uppfattade jag som väldigt kletig när den var färdigblandad. Jag provade att sleva upp den i små plättar på stekjärnet och efter några minuter hade smeten blivit fast och gick att vända på.
Resultatet var glädjande eftersom biffarna faktiskt blev riktigt goda! Jag insåg efteråt att någon slags sås hade behövts för att maten inte skulle bli för torr. Något alternativ som sås skulle kunna vara turkist yoghurt eller någon créme fraiche. Annars var hasselnötsbiffarna väldigt mättande.
Denna maträtt innehåller mycket protein främst via hasselnötterna.

Varför vegetarian?

Vegetarianer väljer denna kost av olika anledningar. Vissa slutar att äta kött på grund av hälsosjäl eller av politiska åsikter och ofta av anledningen att man tycker synd om djuren. Det finns hur många skäl som helst till varför man avstår från kött och ibland också mejeriprodukter. Jag själv blev vegetarian av anledningen att jag anser att djuren har lika stort värde som oss människor. Inte ska de behöva lida i trånga boxar eller burar samt leva i ren misär för att vi människor ska få ha dem som pålägg på mackan. Vissa håller fullständigt med mig, andra inte.

Något jag tror att många av oss vegetarianer har gemensamt är att vi inte riktigt vet vad vi ska äta när köttet inte längre är inkluderat i kosten. Det finns oändligt många vegetariska recept för oss, ändå tar vi inte tag i saken. Vi tröttnar på den ”ensidiga” kosten och slutar anstränga oss. Bristsjukdomar uppstår på grund av näringsbristen och till slut är man alltid trött.

Så vad ska man som köttnekare göra för att kunna äta god mat som ändå ger optimal näring? Det kommer jag inom kort att ta upp. Det behöver inte vara så komplicerat som så många tror!

Hej!

Jag heter Sanna och går sista året på Samhällsvetenskapliga programmet på gymnasieskolan. Jag har valt att göra en vegetarisk kostblogg som projektarbete och detta eftersom jag som lakto- ovo- vegetarian vill dela med mig av recept och information till andra vegetarianer. Här kommer jag att mestadels lägga upp goda recept men också intervjuer och allmän näringsinformation.

Enjoy!

RSS 2.0