Vegetarisk lasagne
Jag hittade ett recept på (http://www.kokaihop.se/recept/vegetarisk-lasagne-4) som verkade väldigt intressant. Det slutade med att jag lagade rätten och här är den:
Ingredienser (4 portioner)
2 st morötter
2 st squash
1 st gul lök alt. En halv purjolök
1 st vitlöksklyfta (efter smak)
½ st röd chilifrukt (efter smak)
1 msk olja
1 burk krossade tomater
2 dl kokbar lätt creme fraiche
½ tsk socker
½ tsk svartpeppar (efter smak)
1 nypa blad från basilika (efter smak)
250 g frusen bladspenat, tinad
150 g fetaost
9 st lasagneplattor
100 g riven ost
Tillagning
Skala och skär morötterna och squashen i halvmånar. Hacka löken, vitlöken och chilin. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna i ca 5 min. Tillsätt squashen, tomaterna, creme fraiche och alla kryddor utom basilikan. Ta inte i för mycket chili eller peppar på en gång om du är osäker. Smaka av efterhand och justera framförallt chilimängden allteftersom. Om du vill kan du tillsätta lite salt men tänk på att fetaosten är salt så ta inte för mycket. Låt puttra i 10 minuter. Tillsätt basilika.
Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och till sist den rivna osten.
Grädda i en 225 graders ugn i cirka 30 minuter.
Omdöme
Det var ett recept som intresserade mig mycket eftersom den innehöll många råvaror som jag starkt tycker om. Receptet handlade om en lasagne som innehöll bland annat morötter, squash, chili, bladspenat och fetaost.
Detta recept tog ganska lång tid men var samtidigt inte alls svår att tillaga. Jag skulle kunna säga att detta är en perfekt rätt att tillaga om man ska bjuda hem gäster. Lasagnen är en klassisker och med denna varianten kommer vännerna att bli glatt överraskade.
Näringsinnehåll (per portion):
Energi 337 kcal
Protein 14,7 g
Fett 14,6 g
Kolhydrater 33,5 g
β-Karoten 3 757 µg
Kalium 1 097 mg
Fosfor 293 mg
Kalcium 432 mg
Fibrer 5 g
Natrium 653,5 mg
Magnesium 88,5 mg
Folat 44,3 µg
Vitamin C 32,5 mg
Retionol 47 µg
Järn 0,88 mg
Vegetarisk Korv Stroganoff
Ingredienser
150 g vegetarisk bacon (Hälsans kök: á la Bacon)
1 st morot
1 st gul lök
2 dl matlagningsgrädde (15%)
2- 3 msk tomatpuré
½ röd paprika
salt
svartpeppar
dragon
olja att steka i
Tillbehör
vanligt ris alt. fullkornsris
sallad
Tillagning
Hacka lök, morot, paprika och bryn dessa tillsammans med den vegetariska baconen i olja i en stekpanna. Tillsätt tomatpuré. Späd med matlagningsgrädde och låt grytan koka upp under omrörning. Krydda med salt, svartpeppar och dragon efter behov. Servera sedan med ris och grönsallad.
Omdöme
Detta är ett recept som jag många gånger har lagat. Anledningen till att jag hittade på en egen version var för att jag hade tyckt så mycket om den originella varianten. Jag ville inte sluta äta rätten bara för att jag hade slutat äta kött.
Ännu en gång blev jag nöjd med min vegetariska variant. Jag använder mig alltid av Hälsans Köks ”á la Bacon” på grund av den starka smaken. Vegetariska qournalternativ brukar vara ganska smaklösa men detta smakar verkligen mycket. Helt klart ett tips!
När jag räknade ihop alla ingrediensers värde blev resultatet:
Vegetarisk Korv Stroganoff (2 personer):
964 kcal
37,4 g protein
75,5 g kolhydrater
51,6 g fett
591 retinolekvalenter
778 mg kalium
498 mg kalcium
562 mg natrium
3 868 µg β-Karoten
250 µg retinol
160 mg fosfor
100 mg Vitamin C
69 µg jod
4,5 g kostfiber
Den ingrediens som innehöll mest fett var matlagningsgrädden. För att minska på fettet kan man naturligtvis byta ut den mot en lätt- produkt. Samma gäller riset som jag använde. För att det ska innehålla till exempel mer magnesium går det mycket bra att byta ut det vanliga mot fullkornsris.
Många av dess ingredienser kan man byta ut mot andra. Många av de rotfrukter som finns i kylskåpet kan läggas i maträtten. Det är helt enkelt ett enkelt recept att tillaga.
Hasselnötsbiffar med rotfrukts- och klyftpotatisblandning
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
Varför vegetarian?
Vegetarianer väljer denna kost av olika anledningar. Vissa slutar att äta kött på grund av hälsosjäl eller av politiska åsikter och ofta av anledningen att man tycker synd om djuren. Det finns hur många skäl som helst till varför man avstår från kött och ibland också mejeriprodukter. Jag själv blev vegetarian av anledningen att jag anser att djuren har lika stort värde som oss människor. Inte ska de behöva lida i trånga boxar eller burar samt leva i ren misär för att vi människor ska få ha dem som pålägg på mackan. Vissa håller fullständigt med mig, andra inte.
Något jag tror att många av oss vegetarianer har gemensamt är att vi inte riktigt vet vad vi ska äta när köttet inte längre är inkluderat i kosten. Det finns oändligt många vegetariska recept för oss, ändå tar vi inte tag i saken. Vi tröttnar på den ”ensidiga” kosten och slutar anstränga oss. Bristsjukdomar uppstår på grund av näringsbristen och till slut är man alltid trött.
Så vad ska man som köttnekare göra för att kunna äta god mat som ändå ger optimal näring? Det kommer jag inom kort att ta upp. Det behöver inte vara så komplicerat som så många tror!
Hej!
Jag heter Sanna och går sista året på Samhällsvetenskapliga programmet på gymnasieskolan. Jag har valt att göra en vegetarisk kostblogg som projektarbete och detta eftersom jag som lakto- ovo- vegetarian vill dela med mig av recept och information till andra vegetarianer. Här kommer jag att mestadels lägga upp goda recept men också intervjuer och allmän näringsinformation.
Enjoy!